ЄС: перегляд максимально допустимих рівнів вмісту свинцю в деяких продуктах харчування

4 березня 2015 року Європейський Союз проінформував СОТ про розробку Проекту Регламенту Європейської Комісії про внесення змін до Регламенту (EC) № 1881/2006 щодо максимально допустимих рівнів свинцю в деяких продуктах харчування.  Зазначимо, що Регламент (EC) № 1881/2006  встановлює максимально допустимі рівні вмісту забруднюючих речовин в продуктах харчування.
Наукова комісія (CONTAM) Європейського агентства продовольчої безпеки (EFSA) встановила випадки розвитку нейротоксичності у маленьких дітей й дорослих, а також негативного впливу на серцево-судинну систему дорослих внаслідок споживання деяких продуктів харчування, що містять свинець.
У зв‘язку з цим було запропоновано знизити чинні максимально допустимі рівні вмісту свинцю у продуктах харчування, а для деяких товарів – встановити нові.
Сфера дії документу поширюється на наступні категорії продуктів:

  • сире молоко; молоко, що пройшло термічну обробку; молоко, призначене для виробництва молочної продукції;
  • деякі види дитячого харчування, у тому числі продукти, вироблені на основі зерна (злакових культур);
  • продукти харчування для спеціальних медичних цілей, призначені для немовлят та дітей молодшого віку;
  • деякі види напоїв для немовлят і дітей молодшого віку (зокрема, фруктові соки);
  • м'ясо та субпродукти великої рогатої худоби, овець, свиней і птиці;
  • м'язове м'ясо риби; ракоподібні; головоногі молюски;
  • зернові та  бобові;
  • деякі види овочів, включаючи плодові овочі та солодку кукурудзу;
  • фрукти та ягоди, зокрема, журавлина, смородина, бузина та суничне дерево;
  • жири та олії;
  • фруктові соки (зокрема, концентровані фруктові соки), фруктові нектари;
  • вино (зокрема, ігристе) врожаю 2001 року та наступних за ним за винятком лікерів; сидр та фруктові вина;
  • харчові добавки; мед.

Метою документу є підвищення рівня безпеки продуктів харчування. Ухвалення документу очікується у червні 2015 року, набуття його чинності  – 1 січня 2016 року. Кінцевий термін подачі коментарів – 3 травня 2015 року.
Продукцію, розміщену на ринку ЄС до 1 січня 2016 році без врахування змін щодо максимально допустимих рівнів вмісту свинцю, буде дозволено реалізовувати до кінця її терміну споживання.
За даними Міжнародного торговельного центру у 2012-2014 роках експорт продуктів харчування зазначених категорій з України до країн-членів Європейського Союзу становив, в середньому, 2,3 млрд дол. США або 13,5% від експорту цих товарів до ЄС. Це близько 27% від експорту вказаних продуктів харчування до країн світу.

 

За матерiалами www.ier.com.ua