ЄС: перегляд максимально допустимого рівня вмісту неорганічного миш'яку в деяких продуктах харчування

4 березня 2015 року Європейський Союз оприлюднив нотифікацію про розробку Проекту Регламенту Європейської Комісії (ЄС) «Про внесення змін до Регламенту (ЄС) № 1881/2006 щодо максимально допустимих рівнів вмісту неорганічних сполук миш'яку в продуктах харчування».

Відповідно до висновків наукової комісії (CONTAM) Європейського агентства продовольчої безпеки (EFSA) наявність залишків неорганічного миш'яку в продуктах харчування можуть спровокувати виникнення раку шкіри, легенів та сечового міхура. Особливе занепокоєння викликає рис та продукція, вироблена на його основі. Найбільше споживання рису в ЄС характерно для певних етнічних груп та дітей віком до трьох років. При цьому схильність до зазначених хвороб у дітей є в 2-3 рази вищою, ніж у дорослих.

У зв’язку з цим, пропонується переглянути максимально допустимі рівні вмісту неорганічного миш'яку в рисі та деяких продуктах на його основі, зокрема таких:

  • непропарений шліфований рис (полірований або білий рис);
  • пропарений та очищений рис;
  • рисові вафлі, рисові крекери та рисові коржі;
  • рис, призначений для виробництва продуктів харчування для немовлят та дітей молодшого віку.

Ухвалення документу очікується у червні 2015 року, набуття його чинності  – 1 січня 2016 року. Кінцевий термін подачі коментарів – 3 травня 2015 року.

Продукція, розміщена на ринку ЄС до 1 січня 2016 році без врахування змін щодо максимально допустимих рівнів вмісту неорганічного миш'яку, може бути в обігу до кінця її терміну споживання.

Метою документу є підвищення рівня безпеки продуктів харчування та захист здоров’я населення.

 

За матерiалами www.ier.com.ua