ЄС: перегляд максимально допустимого рівня залишків деяких речовин у продуктах харчування

31 березня 2015 року Європейський Союз оприлюднив повідомлення про розробку Додатків до Проекту Регламенту Комісії про внесення змін до додатків II і III Регламенту (ЄС) № 396/2005 Європейського Парламенту та Ради щодо максимальних рівнів залишків абамектіну, десмедифаму, діхлорпропу-P, галоксіфопу-P, орізаліну та фенмедифаму в деяких продуктах.
Згідно із проектом планується переглянути встановлені гранично допустимі рівні залишків для зазначених шести хімічних речовин у продуктах рослинного та тваринного походження. Зокрема, мова йде про наступні категорії товарів:

  • крупи (УКТ ЗЕД 10);
  • продукти тваринного походження, зокрема м'ясо та їстівні субпродукти (УКТ ЗЕД 02);
  • деякі продукти рослинного походження, зокрема, фрукти і овочі.

З одного боку, очікується зниження максимальних рівнів залишків абамектіну, десмедифаму, діхлорпропу-P, галоксіфопу-P, орізаліну та фенмедифаму після встановлення нового рівня граничної чутливості в процесі виявлення зазначених речовин у продуктах харчування або у випадку, коли бракує достатніх даних для встановлення максимальних рівнів залишків цих речовин у деяких продуктах.
З іншого боку, запропоновано підвищити максимальний рівень залишків цих речовин для товарів, що вперше з‘являться на ринку ЄС або третіх країн (зокрема, й України), які є імпортерами для ЄС.iv
Метою документу є підвищення рівня безпеки продуктів харчування. Ухвалення документу та набуття його чинності очікується у жовтні 2015 року. Кінцевий термін подачі коментарів – 30 травня 2015 року.
За даними Міжнародного торговельного центру у 2012-2014 роках експорт вказаних категорій товарів з України до країн-членів ЄС становив, в середньому, 2,0 млрд дол. США. Це близько 11,6% від загального експорту вітчизняної продукції до цього торговельного партнера та 27% від експорту зазначеної продукції до країн світу.

За матерiалами www.ier.com.ua