Канада: перегляд вимог до маркування продуктів харчування

У другій половині червня 2015 року Канада проінформувала СОТ про наміри  переглянути та удосконалити нормативні документи, що визначають вимоги до маркування продуктів харчування. Очікується, що це сприятиме більш свідомому вибору споживачами продуктів харчування. Набуття чинності документу – через п'ять років після їх опублікування в Канадському  Віснику,  частина  II.  Кінцевий  термін  подачі  коментарів – 75  днів  після опублікування в Канадському Віснику, частина I.

 19 червня 2015 року Канада оприлюднила повідомлення про розробку «Проекту  змін  до Регламентів  про продукти харчування та медикаменти – маркування щодо споживчих якостей продукції, інші положення про маркування, харчові барвники».
Уряд  Канади  пропонує  переглянути  та  удосконалити нормативні  документи щодо продуктів  харчування  та медикаментів, які містять вимоги до маркування зазначених товарів. Такі   заходи   мають підвищити рівень поінформованості  споживачів про  продукцію,  яку  вони споживають,  й сприятиме  більш  свідомому  вибору при придбанні таких товарів.
Відповідно до проекту передбачаються наступні зміни:

  • оновлення вимог до маркування в частині зазначення споживчих якостей продукції;
  • зміни правил щодо розміщення та нанесення інформації, зокрема, інформації про вміст цукру, а також вимоги щодо чіткішого представлення інформації про перелік інгредієнтів (інформація щодо інгредієнтів продукту має бути зазначена розбірливо);
  • розширення сфери використання позовів, пов'язаних з нанесенням шкоди здоров'ю (зокрема, для фруктів та овочів);
  • узгодження  рівня  нагляду за  використанням  харчових барвників та рівня вимог до них з відповідними рівнями для інших харчових добавок.

Головною метою  документу  є  збереження  та покращення здоров‘я  населення  за  рахунок  забезпечення  їх  всією необхідною інформацією для здійснення свідомого вибору при  придбанні продуктів  харчування.
Набуття  чинності документу – через  п'ять  років  після  їх  опублікування  в Канадському  Віснику,  частина  II.  Кінцевий  термін  подачі коментарів – 75  днів  після  опублікування  в Канадському Віснику, частина I.
За даними Міжнародного торговельного центру у 2012 - 2014 роках  експорт  продуктів  харчування  з  України  до Канади становив,  в  середньому, 5 млн  дол.  США  або 6,3 %  від загального  експорту  вітчизняних  товарів  до  цього торговельного  партнера. У  2014  році  найбільшу  частку  в структурі експорту продуктів харчування складали молоко та молочні продукти, яйця птиці, натуральний мед та напої.

За матерiалами www.ier.com.ua