Канада: розширення переліку дозволених для використання харчових добавок

На початку лютого 2015 року Канада проінформувала СОТ про наміри Міністерства охорони здоров'я Канади розширити перелік дозволених для використання харчових добавок. Зокрема, планується надати дозвіл на використання трьох нових барвників у деяких видах продуктів харчування. Використання цих добавок стане юридично можливим лише після їх опублікування в офіційному Переліку дозволених барвників, затвердженому Міністерством охорони здоров‘я Канади. Кінцевий термін подачі коментарів – 10 квітня 2015 року.

2 лютого 2015 року Канада оприлюднила повідомлення про розробку «Пропозицій Міністерства охорони здоров'я Канади щодо надання дозволу на використання трьох нових барвників: силікату алюмінію-калію на основі оксиду заліза, силікату алюмінію-калію на основі діоксиду титану, і силікату алюмінію-калію на основі діоксиду титану й оксиду заліза в деяких нестандартизованих видах продуктів харчування».iv

Зазначимо, що використання харчових добавок у продуктах харчування в Канаді здійснюється на основі видачі Міністерством охорони здоров'я спеціальних дозволів (ліцензій). Інформація щодо харчових добавок та умов їх використання у виробництві продуктів харчування міститься в офіційному Переліку дозволених харчових добавок, який ухвалюється зазначеним Міністерством та розміщується на його веб-сайті. Будь-яке підприємство, що займається виробництвом продуктів харчування (заявник), може звернутися до Департаменту з управління продовольством цього Міністерства із проханням надати дозвіл на використання нової добавки або ухвалення нових умов використання раніше дозволених добавок. Після проведення необхідних наукових досліджень щодо безпеки цих речовин для здоров’я населення, цей державний орган ухвалює (чи не ухвалює) рішення щодо надання таких дозволів.

Міністерство охорони здоров'я Канади одержало заяву щодо надання дозволу на використання силікату алюмінію-калію на основі оксиду заліза, силікату алюмінію-калію на основі діоксиду титану, і силікату алюмінію-калію на основі діоксиду титану й оксиду заліза в якості барвників в нестандартизованих видах кондитерських виробів і жувальній гумці з максимально допустимим рівнем вмісту цих речовин на рівні 1,25%, та в стандартизованих алкогольних напоях - на рівні 0,5%. 

Оцінка доступних наукових даних, проведена Міністерством, підтвердила безпеку використання цих добавок у виробництві продуктів харчування. В результаті заяви щодо включення цих речовин будуть задоволені, а підприємства одержать право на їх використання. 

За матерiалами www.ier.com.ua