Республіка Корея: зміна стандартів щодо продуктів харчування

Наприкінці липня 2015 року Республіка Корея (Південна Корея) проінформувала СОТ про очікувані зміни до стандартів та специфікацій щодо продуктів харчування. Термін ухвалення документу та набуття його чинності буде визначено окремо. Кінцевий термін подачі коментарів – 26 вересня 2015 року.

28 липня 2015 року Республіка Корея оприлюднила повідомлення про розробку «Проекту змін до стандартів та специфікацій щодо продуктів харчування». Документ ініційований Міністерством продовольства та безпеки лікарських засобів.

Відповідно до проекту передбачаються наступні зміни:
ухвалення статистичних методик для визначення санітарних показників щодо вмісту бактерій та харчових патогенів у 36 видах продуктів харчування;
перегляд стандарту щодо вмісту йоду в олії з високим вмістом олеїнової кислоти;
надання дозволу на використання двоокису вуглецю в якості газу-«наповнювача» при виробництві дієтичних продуктів харчування;
визначення коду товару для напоїв;
ухвалення нових та перегляд чинних максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у продуктах харчування:
встановлення максимально допустимого рівня залишку валіфеналату;
розширення переліку видів сільськогосподарської продукції, для яких встановлені максимально допустимі рівні залишків 46 видів пестицидів;
визначення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у продукції тваринництва;
ухвалення методики для визначення вмісту 11 компонентів медичних препаратів, які з високою ймовірністю могли бути незаконно використані у виробництві продуктів харчування (зокрема, це препарати для лікування ожиріння та цукрового діабету);
уточнення термінології.
Головною метою документу є підвищення рівня безпеки продуктів харчування. Термін ухвалення документу та набуття його чинності буде визначено окремо. Кінцевий термін подачі коментарів – 26 вересня 2015 року.
За даними Міжнародного торговельного центру у 2012-2014 роках експорт продуктів харчування (у тому числі сільськогосподарської продукції) з України до Республіки Корея становив, в середньому, 281 млн дол. США або 60% від загального експорту вітчизняних товарів до цього торговельного партнера. Протягом зазначеного періоду експорт продуктів харчування до Республіки Корея зріс на 34%.

За матерiалами www.ier.com.ua