Швейцарія: гармонізація законодавства щодо продуктів харчування із законодавством ЄС

3 вересня 2015 року Швейцарія оприлюднила повідомлення про розробку Проектів семи регламентів щодо:

  • харчових добавок;
  • продуктів, призначених для споживання особами, які мають особливі дієтичні потреби;
  • продуктів харчування рослинного походження, грибів та харчової солі;
  • продуктів харчування тваринного походження;
  • напоїв;
  • якості води, призначеної для споживання людиною або контакту зі шкірою людини.

Зазначені документи розроблені Федеральним бюро з безпеки харчових продуктів та ветеринарії. 
Відповідно до цих регламентів передбачаються наступні зміни:

  • приведення структури законодавчої бази щодо продуктів харчування у відповідність до стандартів ЄС (шляхом злиття декількох регламентів в один або перенесення окремих частин з одних регламентів до інших);
  • запровадження заборони на використання деяких рослин в якості харчових добавок з метою підвищення рівня захисту здоров'я населення;
  • надання дозволу на використання деяких видів комах в якості продуктів харчування (з метою споживання людиною) в разі, якщо проведена оцінка ризиків продемонструвала відсутність загрози здоров'ю людини. 

Ухвалення зазначених вище семи регламентів має сприяти підвищенню рівня захисту здоров'я населення та захисту споживачів від недобросовісних продавців, а також гармонізації цих законодавчих актів із відповідними актами ЄС. 
Ухвалення та набуття чинності документу очікується в середині 2016 року. Кінцевий термін подачі коментарів – 30 листопада 2015 року. 
За даними Міжнародного торговельного центру у 2012-2014 роках експорт продуктів харчування з України до Швейцарії  становив, в середньому, 3 млн дол. США або 1,5% від загального експорту вітчизняних товарів до цього торговельного партнера.    

За матерiалами www.ier.com.ua