США: зміни стандартів щодо безпеки м’яса

Наприкінці січня 2015 року США оприлюднили повідомлення про очікувані зміни до стандартів з перевірки наявності бактерій сальмонели (Salmonella) та кампілобактерій (Campylobacter) у подрібненій курці та індичці (не готових до вживання). Термін ухвалення документу та  набуття його чинності буде визначено окремо. Кінцевий термін подачі коментарів – 27 березня 2015 року.

30 січня 2015 року США проінформували СОТ про розробку технічного документу  «Зміни в програмі проведення тестів для перевірки наявності бактерій Salmonella та Campylobacter: Пропозиції щодо зміни стандартів щодо вмісту бактерій сальмонели (Salmonella) та кампілобактерій (Campylobacter) у подрібненій курці та індичці (не готових до вживання)».ii Проект ініційовано Службою безпеки та інспекції продовольства (FSIS) Міністерства сільського господарства США.

Служба  безпеки та інспекції продовольства США винесла на публічне обговорення та звернулася до підприємств з проханням надати коментарі щодо запропонованих нею оновлених стандартів, які передбачають зменшення дозволеного рівня вмісту бактерій сальмонели (Salmonella) та кампілобактерій (Campylobacter) у сирій подрібненій м‘ясній продукції з курки та індички (не готових до вживання).iii  

Крім того, зазначена Служба повідомила про свої плани щодо початку забору зразків сирого м‘яса курки для одержання додаткової інформації щодо мікробіологічних характеристик бактерій сальмонели (Salmonella) та кампілобактерій (Campylobacter) у цій продукції. Додатково, оголошено про наміри цієї установи розпочати забір зразків сирої свинини для дослідження патогенних мікроорганізмів, що викликають найбільше занепокоєння громадськості й становлять загрозу для здоров'я населення.  

У повідомленні Служби безпеки та інспекції продовольства США також йдеться про наміри здійснювати регулярний забір сирої м‘ясної продукції з курки та індички протягом усього року замість разових (нерегулярних) тестових заборів.

Головною  метою  документу є підвищення рівня безпеки продуктів харчування. Термін ухвалення документу та  набуття його чинності буде визначено окремо. Кінцевий термін подачі коментарів – 27 березня 2015 року. Очікується, що коментарі від зацікавлених осіб щодо зазначених заходів Служби сприятимуть підвищенню ефективності її роботи. 

За матерiалами www.ier.com.ua