ЄС: зміни максимально допустимих рівнів залишків деяких речовин у продуктах харчуваннятах харчування

14 грудня 2015 року Європейський Союз оприлюднив нотифікацію про розробку додатків до Проекту Регламенту Комісії, які вносять зміни до Додатків II, III і V до Регламенту (ЄС) № 396/2005 Європейського Парламенту та Ради щодо максимальних рівнів залишків (МРЗ) для AMTT, диквату, додіну, глюфозінату і триасульфурону у деяких продуктах.

Відповідно до проекту планується переглянути встановлені максимально допустимі рівні залишків зазначених п‘яти хімічних речовин у деяких продуктах рослинного та тваринного походження, зокрема, наступних:

  • крупи (УКТ ЗЕД 10);
  • продукти тваринного походження, зокрема м'ясо та їстівні субпродукти (УКТ ЗЕД 02);
  • деякі продукти рослинного походження, зокрема, фрукти і овочі.

При цьому підвищення максимального рівня залишків AMTT, диквату, додіну, глюфозінату і триасульфурону передбачено для товарів, що вперше з‘являться на ринку ЄС або третіх країн (зокрема, й України), які є імпортерами для ЄС.

У той же час, планується зменшити максимальний рівень залишків цих речовин у випадку, коли бракує достатніх даних для встановлення максимальних рівнів залишків цих речовин у деяких продуктах, або після встановлення нового рівня граничної чутливості в процесі виявлення зазначених речовин у продуктах харчування.

Метою ухваленого регламенту є підвищення рівня безпеки продуктів харчування та захист здоров‘я населення.

Згідно із даними Міжнародного торговельного центру у 2012-2014 роках експорт зазначених вище категорій товарів з України до країн-членів ЄС становив, в середньому, 2,0 млрд дол. США, що склало 11,6% від загального експорту вітчизняної продукції до цього торговельного партнера. Це близько 27% від експорту цієї продукції до країн світу.

За матерiалами www.ier.com.ua